Räkna ut din besparing
Produkt Matarvalsar med lasersvetsade rillor
Kund Stenvalls Trä

Reducerade underhållskostnader hos Stenvalls Trä

Stenvalls Trä AB grundades 1947 i Sikfors, beläget mellan Älvsbyn och Piteå, och är idag en av norra Sveriges största sågverksverksamheter. Företaget är familjeägt, sysselsätter ca 230 personer och driver sammanlagt fyra anläggningar – Sikfors, Lövholmen, Örarna och Seskarö.

Utmaning

Sågverket i Piteå, Lövholmen, hade stora utmaningar med sina utmatningsvalsar i sågmaskinen. De var placerade i ett trångt utrymme, där mekanikerna inte kunde nyttja en travers eller andra lämpliga lyfthjälpmedel. Varje gång som matarvalsarna var uttjänta, var personalen tvungen att ta loss både axeln och byta lagren (trots att lagren inte var slitna). Det var en tung, riskfylld och tidskrävande process som tog 10-12 timmar för två personer att utföra.

Lösning

Stenvalls gav Nordic Quick Systems i uppdrag att utveckla nya matarvalsar. Samarbetet resulterade i matarvalsar med utbytbara slitagedelar, som är försedda med lasersvetsade rillor av titankarbid. Matarvalsarna är dessutom ca 70 % mindre och lättare, då en analys av de gamla matarvalsarna visade att endast en mindre del av valsarnas slitageyta nyttjades.

Resultat

Underhållet kan nu genomföras på 2-3 timmar istället för 10-12 timmar, laserrillorna är dubbelt så slitstarka som dem gamla slitagedelarna, personalen behöver inte lyfta loss axeln eller byta lager, viktreduceringen innebär en stor energibesparing och personalens säkerhet har ökat drastiskt.

” Vi har minskat underhållstiden med 80 % och samtidigt ökat säkerheten för personalen, vilket är väldigt värdefullt. ”
Erik Lundqvist, Produktionschef

Vi på Nordic Quick Systems är väldigt tacksamma för det fina samarbetet med Stenvalls Trä, som uppenbarligen drivs av skickliga individer som är måna om att bolaget ska ligga i branschens absoluta framkant!

Läs fler kundcase